Invenția unui inginer român care scade facturile la energie, gaz, căldură cu până la 70%: a făcut deja minuni

de: Alexandru Puiu
04 10. 2022

În această perioadă de inflație accelerată și explozie a prețului la energie, românii sunt din ce în ce mai inventivi în a-și reduce facturile la gaz, curent, încălzire. Soluția găsită de un inginer român s-ar putea însă să fie cea mai eficientă.

Din primele teste făcute de inginerul Dumitru Matei cu invenția sa, facturile la gaz au fost reduse cu aproximativ 40%. După o perioadă de optimizare, performanța mecanismului său a sărit la 67%. În opinia sa, nu vorbim de neapărat de o invenție, chiar dacă are în spate o soluție tehnică, ci de un concept, ”energia cea mai ieftină este cea economisită”. Deși aceasta s-a mediatizat în 2022, când românii sunt mai stresați ca niciodată cu facturile, de fapt, lucrează la ea de șapte ani.

Soluția minune să reduci consumul la gaz cu până la 70%

„Am brevetat-o în 2020. Atunci am avut o singură lucrare mică la Primăria din Mireșu Mare. După ce a văzut primarul ce economie se face, a cerut și la școală. Calculul nostru a fost că perioada de investiție se va recupera într-un an și jumătate, doi ani. Dar de când s-au schimbat regulile pieței (prețurile, n.red.), se recuperează în cel mult trei luni”, a explicat inginerul Dumitru Matei pentru Adevărul.

Deși voi detalia mai jos explicația lui tehnică la problemă, în doar câteva minute, pleacă de la niște robineți inteligenți montați pe calorifere. Aceștia identifică și blochează temperatura setată în calorifer la toate caloriferele conectate la aceeași centrală. Ca referință, în prezent, centrala ta funcționează după cel mai mic numitor comun, adică merge la maxim ore în șir în funcție de temperatura camerei în care ai termostatul, chiar dacă în alte camere temperatura este foarte ridicată.

În termeni tehnici, ”sistemul logistic realizat cu robineți termostatici cu gaz lucrează în mod diferențiat, (închide/deschide agentul termic pe circuitul de încălzire, realizând o echilibrare automată a instalației de încălzire ceea ce duce la uniformizarea termică pe elemenți și implicit scăderea dramatică a timpului de funcționare al centralei. Economia realizată în acest sistem poate varia în plajă de 35-50 % la combustibilul consumat, implicit la costul facturii”, explica inginerul la nivel teoretic.

Nu a durat însă mult până când economia reală la energie s-a dovedit semnificativ mai ridicată. ”Am implementat la o întreprindere mare din Maramureș la care am redus consumul de la 20 mc/oră la 7,5, adică 67%. Ei și-au recuperat investiția în 24 de zile. La două hale cu 3.700 mp, investiția a fost 52.000 de lei. Și factura s-a redus de la 100.000 de lei la 33.000 de lei”, explică el.

Dincolo de soluția ce pare să aibă o aplicabilitate deosebită în mediu industrial, Dumitru Matei are un sfat simplu pentru românii care au centrală în casă și vor să facă un pic de economie. Să o oprească complet când aerisesc casa sau chiar și o singură cameră dacă acolo ții termostatul. ”Dacă deschizi geamul și centrala merge, în 10 minute va consuma gaz cât într-o oră, cu geamul închis”, concluzionează inginerul.